Projekta oficiālā mājas lapa - www.balticseaportal.net
Brūnkakla gārgale ziemas tērpā (Foto: Saulius Karalius, Lietuvas Jūras muzeja fonds)
Brūnkakla gārgale ir ļoti reta un visā pasaulē aizsargājama ūdensputnu suga.

Šīs sugas gārgali var viegli atpazīt pēc to augsti paceltā knābja, kas piedod putnam augstprātīgu izskatu. Ligzdošanas laikā tā sarkanais plankums uz kakla kļūst balts, bet tērps iegūst tumši pelēku nokrāsu ar baltiem plankumiem. Šī ir izmēros vismazākā gārgale un ir apmēram tik pat liela kā mājas zoss.

Brūnkakla gārgaļu galvenā barība ir zivis. Šie putni ir izcili nirēji un zivju ķērāji. Gārgales var ienirt apmēram uz vienu minūti un tajā laikā sasniegt vairāku desmitu metru dziļumu. Šo putnu ķermeņa forma atgādina torpēdu ar plēvveida pēdām, kas ir izvietotas gandrīz pašā ķermeņa galā. Tās dod spēcīgu atspērienu zem ūdens, bet uz zemes gan šie putni ir ļoti neveikli.

Šā iemesla dēļ gārgaļu ligzdas parasti atrodas tikai dažus metrus no krasta. Lielākā daļa gārgaļu nevar pacelties no zemes, vienīgais veids, kā pacelties, ir skriet pa ūdens virsmu apmēram desmit metrus. Dažreiz gārgales sajauc upi ar slapju, pelēku lielceļu un piezemējas uz tā, taču pēc tam gārgales vairs nav spējīgas pacelties gaisā un var iet bojā, ja neviens tās nenogādā uz kādu ūdenstilpi.

Migrācijas laikā tās parasti veido samērā nelielus barus ar dažiem dučiem putnu.

Ziemas laikā brūnkakla gārgales ir ļoti līdzīgas melnkakla gārgalei un tās ir grūti atšķiramas.

Brūnkakla gārgale (Gavia stellata)