Projekta oficiālā mājas lapa - www.balticseaportal.net
Stellera pūkpīles tēviņš (Foto: Saulius Karalius, Lietuvas Jūras muzeja fonds)
Stellera pūkpīle ir viena no retākajām un visvairāk apdraudētākām jūras pīlēm pasaulē, kas jau balansē uz izzušanas robežas. Iemesli varētu būt saistīti ar vēl nenoskaidrotām problēmām pīļu attālākajās vairošanās vietās un apdraudējumiem pīļu ziemošanas vietās (piemēram, iztraucēšana kuģošanas dēļ un noslīkšana sapinoties zvejas tīklos).

Baltijas jūra Stellera pūkpīlēm ir pati nozīmīgākā ziemošanas vieta Eiropā. Vairāki tūkstoši šīs mazākās pūkpīļu sugas pārstāvju pulcējas Igaunijas un Lietuvas piekrastes ūdeņos, kur tos var novērot no krasta.

Tā kā šie putni barojas ar organismiem, kas apdzīvo jūras dibenu, tie dod priekšroku relatīvi seklākiem ūdeņiem, kur ienirstot ir vieglāk sasniegt grunti. Ziemojot pīles pulcējas nelielos baros.

Tēviņus var viegli atšķirt no pārējām pīļu sugām pēc to baltajām galvām ar dažiem zaļganiem plankumiem, melnā kakla un kastaņbrūnajām krūtīm. Gan tēviņiem, gan mātītēm ir zilgani knābji.
Stellera pūkpīle (Polysticta stelleri)
Stellera pūkpīles mātīte (Foto: Saulius Karalius, Lietuvas Jūras muzeja fonds)
Stellera pūkpīles tēviņš (Foto: Saulius Karalius, Lietuvas Jūras muzeja fonds)